Stumper og stykker (3)
Home


Kaktusblomster

26. februar 2006 - Lise

Galán de Media Noche

I vores have er der to kaktus, som udmærker sig ved, at blomsten kun blomstrer én nat. Vores husvært kalder den: Galán de Media Noche, fordi den blomstrer ved midnat.

For ca en uge siden opdagede vi, at der var kommet 16 knopper på den store kaktus og én på den lille.

En særlig afskedshilsen

Og se, de sidste nætter har de blomstret om kap. Takket være varmen nåede de at springe ud, inden vi rejste. Fascinerende.

 

Tortilla

31. januar 2006 - Lise

Intet måltid uden tortilla

 

Basiskost

Tortilla [tortíja] udgør en vigtig bestanddel af maden her, især for de fattige folk på landet.

Vi besøgte en Maya-landsby nær Copan, hvor vi fik lov til at følge med i, hvordan man laver tortillaer helt fra bunden.

Tortilla-fremstilling er en stor del af kvindernes daglige arbejde.

Først skraber man majskornene af kolberne.

 

Majsen koges

Dernæst koger man majskornene i vand i en gryde. I gryden lægger man også et stykke kalksten, som gør, at majsen mørner bedre.

Normalt koger man en stor gryde, så der er majs til tre dage.

Dagens portion majs bliver skyllet i rent vand i tre omgange.

 
 

 

Majsen males

De rensede, kogte majskorn skal så males i en mølle, der ligner en kødhakker, eller sådan en man bruger til at lave vanillekranse med. Det er lidt tungt at male en stor portion majs.

I nogle landsbyer har de én elektrisk mølle, hvor kvinderne kommer hver morgen for at få malet dagens ration.

 

Æltes med vand

Majs-massen bliver så æltet med lidt vand i et trug. I dette hus var truget lavet af sten, men i fattigere huse er det af træ.

 
 

 

Dejen males igen

Når dejen har den rette konsistens, maler hun den ved hjælp af den runde sten. Også det er ret hårdt arbejde - og slet ikke så let.

For at få den rette arbejdstilling, så hun kan lægge kræfter i, står hun oven på en sten.

 

Klappe kage

Når dejen er malet og glat, tager hun en lille klump fra og former den elegant til en rund pandekage.

Man siger her, at man kan kende landbokvinderne på, at de har bløde hænder af at klappe tortillaer.

Jeg har set andre forme tortillaerne ved at trykke dem rundt på en bordplade.

I byerne kan man købe færdig majsmel, som man blot blander med vand og dernæst former og bager.

 
 

 

Bagt over åben ild

Til sidst lægger man tortillaen på komfuret eller ildstedet. Man vender dem et par gange og trykker for at få luften ud. Og så er de klar.

Som regel opbevares de i et klæde i en kurv eller et plastikfad. På markedet ser man kvinder sidde med et stort fad og sælge tortillaer.

Tortilla er tilbehør, ligesom vi spiser brød. Faktisk smager en majstortilla ikke af ret meget, da der jo hverken er salt eller olie i. Man spiser den også altid sammen med andet, typisk fx bønnemos eller en salt ost.

 

 

Tidligere artikler under Stumper og Stykker