Projektet (1)
HomeAftenmøde i Las Mangas
12. november 2005 - Lise
 
 
Las Mangas den 14. oktober
Turistkomiteerne i vores to landsbyer Las Mangas og El Naranjo i Cangrejal-dalen er samlet til møde for at lære om forretningsplaner. Komiteerne består af de personer, som har eller vil starte en lille gesjæft i byen, og som er interesseret i at sælge til turister.

Stort fremmøde
Selv om det er fredag kl. 17, kommer der 16 personer, heraf syv kvinder. Nogle har små børn med. I betragtning af at det er erhvervsdrivende, er de fleste overraskende unge. Senere fik vi at vide, at enkelte af de unge var med for at hjælpe deres far eller mor med at skrive.

Mødet foregår i et undervisningslokale, der tilhører et ungdomsprojekt i byen. Søren og Jesús har rigget en computer og en kanon til. Alexis har lånt et lagen, som han og jeg hænger op som lærred. Et søvnigt lys fra tre pærer i loftet bliver konstant brudt af vifterne, som skaber luft i rummet. Virkningen er lidt som i et diskotek – om end ikke så hidsigt - og efter en stund vænner man sig til det.

Vores kollega Jesús taler med skovarbejder Toni
Hvordan sælger man?
Søren og Jesús indleder deres powerpoint-præsentation om samspillet mellem de små mikrovirksomheder, turoperatørerne (rejsearrangører) og nationalparkerne, og hvordan det er vigtigt at skabe samarbejde med turoperatørerne, som har kontakt til de forjættende turister. Folk sidder artigt som skolebørn og noterer det, der bliver sagt. For at bryde denne ”skoleadfærd”, går Søren og Jesús i gang med brainstorming og prioritering af ideer.

  Søren hjælper kunsthåndværksgruppen

Kort over byen

Der opstår fnis og munterhed, da Søren uddeler en skitse af hver landsby og beder dem korrigere dem. Ivrig diskussion om, hvor langt der er mellem kiosken og værkstedet, eller hvor lang stien til hulen er.

Dernæst går de i gang med at udarbejde en forretningsplan for hver lille virksomhed. De arbejder parallelt i flere grupper, og får lavet første version af en forretningsplan for en hytteudlejning, en restaurant, et orkidé-udsalg og en guided tur på en natursti.

Tre timer uden kny
En ung mor lige foran mig sidder tålmodigt med sit lille barn i alle tre timer. Af og til ammer hun, og kun én enkelt gang hørte jeg ham græde lidt. En anden dreng – ca 5 år – tuller stille rundt under mødet. Byd lige et dansk barn at være stille i tre timer, mens de voksne holder møde!

Ved evalueringen til sidst siger flere af mødrene da også, at mødetidspunktet ikke er optimalt for dem. Men det var valgt aht. mændene, som er på arbejde om dagen, og de unge, som er i skole om dagen.

Det bliver aftalt, at anden runde af arbejdet med at gøre de små virksomheder klar til at modtage turister skal ske over en hel dag, så hver virksomhed kan få 1½ time på det tidspunkt af dagen, hvor de hver især har tid.Mandag den 31. oktober
31.oktober 2005 - Søren
 
 
En almindelig og hektisk arbejdsdag
Vi vågnede kl 6 til diverse lyde af biler, haner og mennesker. Mærkeligt som murene omkring os - som en parabol - koncentrerer lydene lige ned i hovedenden af sengen. Vi puttede os for at snyde dagen, indtil vækkeuret ringede kl 6.30.

Lise løb sin morgentur på villavejene, hvor gårsdagens oversvømmelser var forsvundet. Morgenmaden var lidt almindelig i dag: havregrød til Søren, grovbrød med ost og marmelade til os begge, friskpresset appelsin og te. Andre dage står den på blendet papaya, ananas og citron, og når vi er særligt heldige på yogurt...

Vi tog en taxa, 15 Lps hver (i alt ca 10 kr for to), og købte på vejen La Prensa for at læse om Betas ødelæggelser i går. Stoppede ved vaskeriet for at aflevere en sæk tøj.

Morgenritualet på kontoret
På kontoret tændte vi lyset, så der dog var skummel belysning og ikke ligefrem halvmørkt inde i kontorlandskabet på 2½ x 6 m med 7 arbejdspladser. Vinduerne er lavet af matteret glas, som er hermetisk lukket for at holde varmen ude.

Skruede ned for airconditioningen, så den satser på 24oC og ikke på det skide kolde 18oC, som folk åbenbart - trods forkølelser - tror, at alle ønsker. Pakkede vores bærbare computere ud og trak ledninger og tændte dem.

I gang straks
Kenya kom, og vi kastede os straks over at planlægge dagens opgaver, da vi alle vidste, at vi foran os havde flere møder og lovede afleveringer, end vi kunne nå. Søren gik i gang med at gennemrette dele af vores årsplan og tilhørende budget for 2006, som vi alle i fællesskab havde flækket sammen torsdag-lørdag i sidste uge. Alskens stikord fløj frem og tilbage gennem rummet på spansk, engelsk og dansk for at få det hele med.

Afdelingsmøde kl 10.30-11.00, en halv time forsinket. Hver medarbejder redegjorde kort og effektivt for ugens opgaver.

Søren gjorde planerne for styrkelse af mikrovirksomheder samt markedsføringsplanerne færdige, mens Lise designede brochure til at placere på strategisk vigtige steder på de rygsækrejsendes spor gennem Mellemamerika. Lise afleverede nogle lange lister over dyr på engelsk, spansk og latin til Sergio, som er biolog, for at få tjekket oversættelserne.

Almuerzo
Arbejdsfrokost på Mixer, hvor man kan vælge ret varieret fra en buffet og få lov til at betale hurtigt, så man slipper for at vente på en tjener med fakturaen, som derefter skal betales ved en separat kasse. Søren, Lise og Kenya snakkede koordineringen af den kommende stand på biologkonferencen den 21-25 november igennem. Kenya skulle oprindeligt stå for det, men vi kom frem til, at hun hellere skulle koncentrere sig om promotion-tiltagene, og overlade standen til Edgardo, som er praktikant og turismestuderende, med assistance fra Lise. Søren påtog sig at koordinere arbejdet med Edgardo, og vi fik efterhånden styr på, hvem der koordinerer med henholdsvis de ca 30 mikrovirksomheder i de 6 landsbyer, de 3 turoperatører, de to naturparksorganisationer, konferencecenteret, turistkontorets logistikansvarlige og vores kolleger på kontoret. Vi har sat os selv en stram deadline til konferencen den 21. november, hvor turisttilbuddene hos mikrovirksomhederne ude i landsbyerne skal være klar, selv om stort set intet fungerer perfekt lige nu.
  Logistik på flere niveauer
Da vi kom ind på kontoret, skulle Roger lige koordinere heldagsturen til El Pino i morgen med Søren. Der skal drøftes forretningsplaner med 5 mikrovirksomheder, 2 timer hver.

Lise afleverede et udkast til et uddannelsesprojekt for skoler om miljørigtig turismekultur til Roger, der som sædvanligt snakkede begejstret løs med hende om det. Imens kastede Søren sig over en intensiv og diplomatisk halv time med Edgardo for at få sat skub i opbygning af udstillingsstanden, som skal være færdig om 14 dage - for at være helt færdig om 3 uger.

IT er altid et godt emne
Alt imens sad Rasmus og mistede nogle filer, da en disk fik problemer. Han og andre legede ”stoleleg”, dvs sprang hen til en ledig computer, når en af kollegerne måtte på toilettet. Der er en computer for lidt, samt én der lider af virus, og underskud af porte til internettet, da to er brændt ved et lynnedslag. Rasmus fik dog arbejdet på sin manualito, dvs lille manual for guideuddannelse.
Lise sad så i taller (workshop) 1 time med Kenya og Aída, hvor hun skulle capacitere (undervise) dem i brug af vores nye CMS (administrationssystemet bag vores websider).

Leslie kom for at tale med Lise. Hun er ansvarlig for offentlighedens adgang til Pico Bonito-parken hos organisationen FUPNAPIB, som blandt danskerne kaldes Fup&Pib. (Den tilsvarende organisation for Cuero y Salado-parken hedder FUCSA, selvfølgelig døbt Fusk). Lise blev helt imponeret over, at Leslie viste interesse og ville lære at opdatere FUPNAPIBs website, som hun formelt er ansvarlig for. De aftalte at holde en taller på onsdag. Lises begejstring dalede dog, da Leslie til sidst spurgte, hvilken adresse hjemmesiden har på web’et.

Den amerikanske peace corps-frivillige Ann fra landsbyen Las Mangas kom ind til Lise for at få hjælp til at FTPe (uploade) sin hjemmeside til et nyt webhotel. Lise viste sig meget kompetent, dog ikke lige netop med dette ftp-program...

Et sent eftermiddagsmøde
Søren forberedte mødet med John Dupuis, ekstern konsulent i turisme. Han kom 1½ time for sent, men det gjorde i dette tilfælde ikke noget, da vi alle var bagud med en masse. Med John gik vi brochurerne efter i sømmene, tjekkede årsplanen for promotion-fremstød, vendte tankerne om et brand og et logo for regionens turistprofil, planlagde trykning og distribution af materialer på mochileros' (de rygsækrejsendes) knudepunkter.
Klokken var nu 17.30, og det var ved at være mørkt. Ups, for sent at hente vasketøjet, vaskeriet lukker kl. 17. Endnu lidt koordinering med Kenya, blandt andet referater til turoperatører fra møder forleden, bekræftelse af møder på onsdag, aftale med Roger om, at han henter Søren i morgen kl 7.30 på vej til El Pino, efter at han har afleveret Kenya kl 6 i La Unión ved det lille banantog til Salado Barra.

Aftenens opsamling på dagen
Hjerneblæste gik vi ind på den lille restaurant Al Corral lige om hjørnet og fik aftensmad incl 2 øl for 35 kr hver. Taxa til vores lille hus i bydelen El Sauce, hvor vi spiste lidt ananas, og Søren tog en lur på 10 minutter. Søren skrev derefter dette projekt-indlæg til vores website, mens Lise besvarede emails. Mens Lise lagde teksten på nettet, serverede Søren grapefrugt i rom.

Det gør ikke så meget, at vi endnu ikke har fået købt et fjernsyn.Kollegerne i REHDES
29. oktober 2005 - Søren

Teknikerne

Aída Archaga Aída Archaga
24 år, ugift, fra Tegucigalpa.
Uddannelse: Miljøingeniør.
Titel i projektet: Geograf.
Hun koordinerer bygning af infrastruktur i de beskyttede områder, fx stier, tårne og huse.
Ana Maria Tablada Ana Maria Tablada
Ca 24 år, ugift, højgravid med termin 31.12.2005, fra La Ceiba.
Uddannelse: Turisme
Titel i projektet: Social koordinator.
Hun koordinerer uddannelsen af guiderne i samarbejde med en anden NGO.
 
Jesús SantosJesús Santos
Ca 33 år, gift, har kone og en søn på 10 måneder, familien bor i San Pedro Sula, og han pendler i weekenderne.
Uddannelse: Sociolog.
Titel i projektet: Sociolog
Han har ansvar for turistkomiteerne, dvs sammenslutningen af mikrovirksomheder i de tilknyttede landsbyer.
Kenya Mejía Kenya Mejía
Ca 23 år, ugift, fra Tegucigalpa.
Uddannelse: Merkonom i markedsføring.
Titel i projektet: Markedsføringstekniker.
Hun koordinerer reklameindsatsen for landsbyer og de beskyttede områder, og laver også tryksager.
 
Roger FloresRoger Flores
40 år, ugift, har en teenagedatter og en søn i børnehavealderen.
Uddannelse: Agronom.
Titel i projektet: Miljøkoordinator.
Han arrangerer kampagner i og lobbyaktivitet for landsbyerne for rene gader, affaldssortering, turistbevidsthed mm.
Edgardo MillaEdgardo Milla
Ca 23 år, ugift, bor hos forældrene i La Ceiba.
Uddannelse: Sidste år som turisme-studerende på universitet i La Ceiba.
Titel i projektet: Praktikant.
Han har været her ca 4 måneder, og nu forlænget med november for at hjælpe med projektets udstilling på en kongres for biologer.

Lederne
Sergio Midence Sergio Midence
47 år, gift, 3 børn (14, 11 og 1 år), familien bor i Tegucigalpa, og han pendler i weekenderne.
Uddannelse: Biolog med speciale i wild life management.
Titel i projektet: Projektdirektør.
Han er nyansat, og er chef for teknikerne og de danske rådgivere.
Juan Carlos Carrasco Juan Carlos Carrasco
ca 33 år, ugift.
Uddanelse: ?.
Titel i projektet: Adm. direktør
Han står for koordinering med REHDES' medlemsvirksomheder og med eksterne partnere på overordnet plan.

Sekretærerne
Delmis Delmis
Ca 30 år, gift?, datter på 2 år, fra La Unión.
Uddannelse: Sekretær.
Titel i projektet: Sekretær?
Hun står for alskens administrativt arbejde.
Iris Castro Iris Castro
Ca 30 år, gift?, datter på 1 år, fra La Ceiba?
Uddannelse: Sekretær?
Titel i projektet: Bogholder.
Hun står for bogholderiet mm.
 

Suyapa Azucena Garcia Suarez
Ca 40 år, skilt ?
Titel i projektet: Aseadora-Conserje = Rengøringshjælp og portnerske
Hun gør rent, serverer kaffe og går ærinder.

   

De danske rådgivere
André Mildam André Mildam
Ca 30 år, 1 datter på 1 år, gift med Trine, fra København.
Uddannelse: Cand. merc.
Titel i projektet: Markedsrådgiver.
Han er Nepenthes' projektkoordinator i Mellemamerika, men fungerer også som rådgiver på vores projekt.
Rasmus Sømod Rasmus Sømod
25 år, ugift, fra Aalborg.
Uddannelse: Studerer turisme på sidste år på AUC.
Titel i projektet: Frivillig praktikant, sept-dec'05.
Han gennemfører guideuddannelse efter en pædagogisk model fra Danmark.
 
Lasse Juul-Olsen Lasse Juul-Olsen
Ca 33 år, gift og venter første barn til januar, fra København.
Uddannelse: Antropolog.
Titel i projektet: Projektkoordinator.
Han er Nepenthes' ansvarlige for vores projekt og har et stort ord, da han kommer med pengene fra Danida. Han fungerer også deltids som rådgiver på vores projekt.
 Turistkomité i La Union
25. september 2005 - Søren
 
 
Fra teori til praksis
La Unión er en stor landsby med ca 1.500 indbyggere, både ladinos (mestizer) og garífunas. La Unión er en af "vores" 6 landsbyer, idet den ligger i den ene nationalparks bufferzone.


Turistkomiteen mødes under et træ i Sandras have

Vi skal bidrage til, at der opstår et lokalt erhvervsmiljø med fokus på turisme. Der skal etableres mikrovirksomheder, som tilbyder fx bespisning, kioskvarer, cykeludlejning, turguide, badested, overnatning osv.

Det overordnede formål er - som altid i vores projekt - at lokalbefolkningen skal tjene flere penge på at bevare og udnytte nationalparkens værdier end på at fælde og sælge træerne ulovligt.

De har aldrig været turister
Problemet er primært, at turistindustrien drejer sig om at yde service, og mange honduranere ved ikke, hvad professionel service er, ligesom de ikke ved, hvad turisme indebærer. De er vældigt søde og hjælpsomme; men overholdelse af tider og fokus på finish og kvalitet er bestemt ikke på det niveau, som turister ønsker. Hvis man aftaler at ride tre mand kl 12.00, så er der kun én hest, når man kommer, og den skal først hentes og sadles.

  Ny komité
Desuden skal de have en turistkomité i landsbyen, dvs en brancheforening, hvor byens små erhvervsdrivende inden for turisme kan støtte hinanden. Første komité blev opløst.

Nu har en ny gruppe etableret sig med Clinton, en ung bonde med malkekøer og heste, Sandra, en lille trivelig kromutter, Mirna, en bedsteborgerfrisør, Fidence, skolelærer med bananplantage, Ana, som har en kiosk med byens eneste internetforbindelse og flere andre personer. Det virker som en lovende gruppe aktive småborgere. De lader til at have forstået, at de selv skal tjene pengene.


Vores kollega Jésus er ordstyrer

Vi skal hjælpe turistkomiteen med at fokusere på relevante fællesopgaver. De har hidtil mest talt om at låne eller få donorpenge.

Jeg synes, at de hellere skal arbejde med lobbyaktiviteter ift byråd og kommune, så der bliver sat gang i at få tømt skraldespande, lavet veje, lagt telefon ind osv. De kan også koordinere fælles efteruddannelse, fx i engelsk, som udbydes gratis af flere organisationer, eller i madhygiejne, bogholderi osv.

Det er herligt at arbejde tæt på rigtige mennesker med konkrete opgaver.


Arbejdsdagen
10. september 2005 - Lise
 
 
Bæredygtig turisme
Vi arbejder med et projekt om bæredygtig turisme i to beskyttede områder: nationalparken Pico Bonito og det beskyttede område Cuero y Salado. Begge områder indgår i den Caribiske Korridor, som er et bælte af regnskov gennem hele Mellemamerika.

Rehdes
Vores daglige arbejdsplads er på organisationen Rehdes, en honduransk NGO, som er Nepenthes' partner. Rehdes er paraply for en række NGO'er, som hver især administrerer en nationalpark eller et beskyttet naturområde.
 
Kenya og Aìda er vores nærmeste kolleger. De er ansat i Rehdes og arbejder med markedsføring og kommunikation.


Vores opgaver
10. september 2005 - Lise

 
Lises opgaver
Lise skal assistere med informationsarbejde, fx udbygning af hjemmesiderne om de to naturområder. Siden om Cuero y Salado er ved at blive oprettet, og jeg har revideret den engelske oversættelse af teksterne.

I øjeblikket er jeg ved at oversætte nogle tekster, som skal bruges i et informationscenter i Cuero y Salado. Teksterne handler om vådområder, biodiversitet og økosystemer - et ordforråd jeg hverken kender på spansk, engelsk eller dansk.

Desuden er jeg med til at drøfte layout af instruktive plancher med fuglearter.
  Sørens opgaver
Søren skal blandt andet rådgive om markedsudvikling og hjælpe med at opbygge tilstrækkelig kapacitet i de omkringliggende landsbyer til at generere indtægter baseret på en miljømæssig såvel som økonomisk bæredygtig turisme.


I øjeblikket sidder hele projektholdet i ét kontor
Bag Søren sidder Roger, som er agronom.